Uczucie ciężkich nóg, obrzęki, pajączki czy żylaki na nogach – to tylko wybrane objawy, które są wskazaniem do zastosowania wyrobów uciskowych. Wśród nich znajdują się również podkolanówki uciskowe. Jakie z nich warto wybrać?
Do czego służą podkolanówki uciskowe?
Podkolanówki uciskowe to wyroby uciskowe, kompresyjne, które stosowane są w celach leczniczych w dolegliwościach żylnych kończyn dolnych.
W zależności od stopnia kompresji, czyli ucisku pończochy uciskowe mogą być używane w różnych dolegliwościach oraz profilaktycznie. Dostępne są wyroby jak 1, 2 klasa kompresji oraz 3 – najwyższa – klasa ucisku.
Wśród wskazań do stosowania wyrobów uciskowych znajdują się między innymi:
– uczucie ciężkich nóg,
– obrzęki nóg,
– popękane naczynka,
– żylaki,
– zakrzepica żylna,
– zatory,
– profilaktyka zakrzepicy i zatorów,
– stan po operacji żył na nogach.
Podkolanówki uciskowe – rodzaje
Podkolanówki medyczne można podzielić na kilka różnych kategorii pod kątem ich właściwości:
1. Klasa kompresji
Jednym z najważniejszych czynników jest klasa kompresji. Jaką klasę ucisku wybrać?
1 klasa jest przeznaczona dla lekkich dolegliwości i może być stosowana także profilaktycznie. Z kolei podkolanówki uciskowe 2 stopnia i 3 stopnia przeznaczone są do leczenia średnich i ciężkich przypadków niewydolności żylnej i powinny być dobrane przez lekarza.
2. Wykończenie czubków
Podkolanówki uciskowe można kupić w dwóch wariantach – z zamkniętymi i otwartymi czubkami.
3. Materiały
Do wykonania podkolanówek medycznych stosowane są różne materiały. Do dyspozycji są między innymi podkolanówki cienkie – z wykończeniem fine lub sheer, podkolanówki z dodatkiem naturalnej bawełny, podkolanówki z dodatkiem apretury antybakteryjnej.
4. Kolorystyka
Do wyboru są dwa podstawowe kolory – naturalny i czarny. Niektórzy producenci oferują również podkolanówki przeciw żylakowe w innych barwach.
W przypadku poważniejszych dolegliwości lekarz może zalecić także pończochy medyczne uciskowe, które ze względu na swoją wysokość naciskają na tkanki na większej powierzchni.